Arta

Moș Crăciun și Coca Cola

Moș Crăciun, așa cum îl știm noi din reclamele Coca-Cola – gras, vesel si cu barba albă – s-a născut in urmă cu 75 de ani, în 1931.

El a fost inventat de un american de origine suedeză, Haddon Sundblom, la inițiativa directorului de publicitate al companiei, Archie Lee. Deși este complet diferit de sursa de inspirație, Sfântul Nicolae (Sinter Klaas este o adaptare a numelui Sint Nikolaas), Moș Crăciun în straie roșii a devenit în timp simbolul Sărbătorilor de iarnă.

De fapt, prima apariție în presă a fost în 1930, în Ladies’ Home Journal, dar pictura realizată de Fred Mizen nu a avut același succes ca personajul bonom al lui Sundblom.

Calitățile produsului și campaniile de marketing cu mesaje emoționante au făcut din Coca-Cola marca cu cea mai mare notorietate și cel mai bine vândută din lume, în ciuda numeroaselor articole despre efectele negative ale băuturilor carbogazoase cu conținut crescut de zahăr.

Cand vedem însă copiii fascinați de luminițe sau de întâlnirea miraculoasă cu Moșul care aduce cadouri, sau ursuleții polari jucându-se pe gheață, sau tinerii fericiți dansând, începem să asociem băutura cu bucuria, frumusețea, distracția, familia, iubirea, magia. Să ne amintim și cât de dificil era să faci rost de niște sticle de Coca-Cola autentică în perioada comunistă!

Reclama mea preferată rămâne cea clasică, a cărei coloană sonoră este interpretată de Harlem Gospel Singers.

Later edit & readings:
The Definitive History of Santa Claus pe site-ul Coca Cola Australia
Imaginea lui Santa Claus a devenit animată într-o reclamă video la Coca Cola în 2001. Sursa: The Coca Cola Company.
În 2019, Coca Cola rămâne – pentru șapte ani consecutiv – cel mai frecvent cumpărat brand la nivel global, conform Kantar Brand Footprint Report.

1 Comment

  • Interesant articol, intr-adevar imaginea Mosului (asa cum o stim noi astazi) a fost creata de Sundblom in 1931, dar se pare ca imaginea Mosului a fost folosita in scop de reclama de Coca-Cola chiar mai devreme (Ladies’ Home Journal din decembrie 1930).

Comments are closed.