Arta

Helix Nebula sau Ochiul lui Dumnezeu

Azi am primit pe e-mail imaginea de mai sus, însoțită de unul dintre acele mesaje: “Acesta este ochiul lui Dumnezeu care te urmărește, trimite mesajul la 15 persoane în următoarele 15 minute și orice dorință îți va fi îndeplinită“. Ce legătură putem noi găsi între o imagine din cosmos și această atitudine mistică?

1. O stea care moare

“Ochiul lui Dumnezeu” este denumirea populară a nebuloasei Helix, NGC 7293. Nebuloasa este un acumulare de gaze și plasmă sclipind roșu și albastru, în jurul unei stele aflată pe moarte, la 650 de ani-lumină de Pământ, în constelația Vărsătorului (Aquarius).

Imaginea este o fotografie compozită formată din imaginea surprinsă de telescopul spațial Hubble și o fotografie cu unghi larg surprinsă la Kitt Peak National Observatory din Arizona.

2. O unitate de măsură pentru strălucire

Magnitudinea bolometrică, numită și “Ochiul lui Dumnezeu”, este o evaluare obiectivă a strălucirii unui obiect cosmic. Această unitate de măsură a fost necesară după ce s-a observat o diferență între strălucirea stelei văzută de ochiul omenesc direct sau prin telescop și strălucirea aceleiași stele pe un film fotografic, care este mai sensibil la albastru.

3. O amuletă norocoasă

“Ochiul lui Dumnezeu” este numele unei cruci îmbrăcate în materiale colorate, confecționate manual de indienii Huichol din Mexic și de indienii Aymara din Bolivia. Amuleta aduce noroc dacă este agățată în dormitoarele copiilor, aceștia construind sau colorând în școli “Ojo de Dios”. Scopul acestor amulete este să ne amintească faptul că Dumnezeu se uită cu dragoste la oamenii de pretutindeni. Pe site-ul Layers of Learning există un tutorial pentru realizarea unui Ojo de Dios.

Sursa foto Helix Nebula: NASAWIYNNOAOESAHubble Helix Nebula TeamM. Meixner (STScI), & T. A. Rector (NRAO)