Oameni

Doi colegi de comunism

Gelu și Nelu fuseseră colegi la școala din cartier și locuiau pe aceeași stradă de când se știau. Gelu era norocos, se făcuse marinar și o ducea bine. Rochii, blugi, video, casetofoane, cartușe de Kent, Coca Cola, dolari. Mai ales dolari.

Nelu știa asta și, strâmtorat fiind, l-a rugat pe vechiul lui coleg să îl ajute cu niște bani pentru o scurtă perioadă de timp. Zis și făcut. Prietenul la nevoie se cunoaște, și e clar că poți avea prieteni și în timpul comunismului!

Om de cuvânt, Nelu a înapoiat banii la timp. Apoi a anunțat Securitatea că Gelu, aflat în drum spre casa lui, deține valută.

Gelu a fost prins cu dolarii în buzunar, interogat, condamnat la locul de muncă și, pentru o vară întreagă, a muncit în serele de la marginea orașului. Soția lui (care, se zvonea în cartier, fusese o fată săracă obligată de tatăl ei să se prostitueze la Poarta 1), a fost internată la ospiciul de la Palazu, datorită spaimei din timpul interogatoriilor.

După revoluție abia a reușit Gelu să se pună pe picioare și să își reia voiajele pe mare. Despre Nelu nu se mai știe nimic.

Foto: Dias (Vier und sieben picture), Unsplash

Leave a Reply