Arta

Mesaje de pe o stea îndepărtată

Filmul Voices of a Distant Star este o animație video japoneză (Original Video Animation) realizată de Makoto Shinkai.

Mikako Nagamine și prietenul ei Noboru Terao, copii fiind, privesc cum nava cosmică Lysithea pleacă pentru a lupta cu o rasă extraterestră, tarsienii. Mikako visează să fie și ea, cândva, acolo sus, și se înrolează în armata Națiunilor Unite.

Cei doi decid să rămână prieteni și își trimit mesaje pe telefon, mesaje interplanetare, apoi intergalactice, care străbăteau anii lumină și ajungeau cu foarte mare întârziere la destinatar.

Când eram copil, credeam ceea ce mi se spusese: că de fiecare dată când vei suna pe cineva, o să fie acolo. O să te audă.

Timpul scurs între mesaje creștea odată cu distanța dintre cei doi îndrăgostiți, ultimul dintre ele parcurgând 8 ani, 224 de zile și 18 ore. În timp ce, pe Agharta, a patra lume din sistemul solar Sirius, Mikako conducea în luptă un robot uriaș, acasă pe Terra, Noboru aștepta mesajele ei închizându-și inima și privind spre stele.

Timpul este un hoț nemilos.

Dacă, la începutul filmului, cei doi copii au aceeași vârstă și cresc împreună, după călătoria ei în hiperspațiu, Mikako îmbatraneste mai lent decat iubitul ei pământean: avea 15 ani la cea de-a 24-a aniversare a lui Noboru. Aceasta datorita fenomenului de dilație a timpului din teoria relativității: ceasurile aflate aproape de corpuri cerești masive merg mai încet. “Timpul este un hoț nemilos”, constată fata.

În stilul romantic, idealist și nerealist al anime-urilor, cele două personaje nu renunță unul la celălalt și cred că “gândul poate învinge distanța și timpul”. Ca și în cazul primului scurtmetraj al regizorului Makoto Shinkai, She and Her Cat, tehnica este similară jocurilor video de rol. O mulțime de detalii vizuale sau auditive creează credibilitate și autenticitate: sunetul ploii pe asfalt, spițele roții de la bicicletă, firele de praf care se depune pe un teanc de reviste, clopotul barierei și trenul care trece prin gară, norii aurii și norii întunecați, razele soarelui privit în față.

Gândul poate învinge distanța și timpul.

Leave a Reply