Idei

Nici baiețel, nici fetiță

A fost odată ca niciodată un copilaș pe nume X. Numele lui era X pentru ca nimeni să nu își dea seama dacă este băiețel sau fetiță. El făcea parte dintr-un Xperiment interesant care costa 23 de milioane de dolari și 72 de centi.

Oamenii de știință i-au găsit lui baby X niste părinți care să nu fie interesați dacă este băiețel sau fetiță și care să vrea să urmeze Xact instrucțiunile din Manualul special creat pentru acest Xperiment.

La prima întâlnire cu baby X, oamenii întrebau: “E fetiță sau băiețel?” Părinții răspundeau simplu: “Este un X!” Înspăimântați, oamenii se uitau ciudat și nu știau ce să mai zică. Ei nu puteau spune “Vai, ce fetiță delicată” sau “Ce băiețel voinic!”. În schimb, ziceau “Probabil că este ceva în neregulă cu el!”.

Când Baby X a crescut, părinții i-au cumpărat și mașinuțe, și păpuși cu căsuțele lor cu tot. I-au povestit despre prințul adormit și despre prințesa care a trecut prin nenumărate aventuri pentru a ajunge la el și a-l trezi. Baby X a învățat să joace baseball, dar și să servească ceaiul la petrecerea păpușilor.

Cam asta este “fabuloasa poveste a unui copil”, o nuvela scrisă de Lois Gould (citiți-o aici). Baby X crește fericit, fără să învețe stereotipurile de gen, fără să dezvolte prejudecăți și făcând ceea ce își dorea.

Socioloaga June Statham a convins într-adevăr un grup de părinți să își crească copiii fără să îi învețe lucruri legate de gen. Acești copii nu și-au inversat rolurile, ci au făcut niște combinații interesante de masculin-feminin. Băieții deveneau mai sensibili la sentimentele celorlalți și mai capabili să ofere afecțiune, în timp ce fetele erau stimulate să muncească și să caute ocazii de promovare.

Pentru copii, este prea puțin important dacă sunt fete sau băieți. Comportamentul lor tine de educație, de ceea ce au aflat de la părinți că trebuie să facă sau să nu facă: “fetițele nu își murdăresc rochițele!” sau “băieții nu plâng!”. De aceea, June Statham pledează pentru o educație lipsită de prejudecăți și comportamente de gen: în momentul când apartenența biologică la un anumit sex începe să conteze, ea se vede cu ochiul liber și se manifestă de la sine.

Foto © Meghan Thompson on Unsplash

Leave a Reply