Arta

Vălul pictat

China, munți până la cer și râuri care se strecoară printre ei, câmpuri de orez și orașe din lemn. Și holera. Un bacteriolog și soția sa adulteră. Călugărite care salvează și cresc copiii orfani, transformându-i în mici catolici. Reprezentantul guvernului britanic, mic și lipsit de orice strălucire, iubit cu perseverență de o tânără chinezoaică. El o gonea, ea se întorcea. Ploaie. Căldură umedă. Morți înfășurați în rogojini de bambus. Un cântec sfâșietor în franceză, voci de copii.

Pentru a-l iubi pe un om, trebuie mai întâi să îl cunoști.

Vălul pictat, Editura Polirom.

Foto: 郑 无忌 on Unsplash

7 Comments

 • Si eu citesc cartea acum; intr-adevar, cred ca e vorba in primul rand despre evolutia unui om, despre renuntarea la superficialitate. Sper sa nu fiu si eu dezamagita de film, cum se intampla de obicei!

  Wednesday September 19, 2007 – 05:55am (PDT

 • Loredana, ai citit si cartea? Daca nu, go for it! E mult mai profunda decat filmul si lucrurile sunt mai putin roz, dar eu iubesc cartea asta pentru ca preyinta istoria verosimila a devenirii unei femei, cu chinurile si tentatiile inevitabile, dar la capatul acestui drum, ea devine un om matur si stapana pe virtute, ceea ce filmul nu arata (pentru ca filmul e interesat numai de povestea de dragoste…). Imi place f. mult filmul, dar pur si simplu nu e ceea ce trebuia sa fie!!

  Monday September 10, 2007 – 04:20pm (PDT)

 • Kitty nu era indragostita de el. S-a casatorit ca sa scape de parinti. Il considera plicticos. Faza in care fac ei dragoste si el stinge lumina zice cate ceva…
  Dupa ce a ajuns sa stea numai cu el si sa vada ca nu era nici las, nici plicticos, atunci s-a indragostit de el. Atunci a devenit el un om minunat, pe care nu l-a mai inselat cu Charles (asa-l chema?) nici dupa ce a murit.

  Wednesday September 5, 2007 – 05:46pm (EEST)

 • nu-mi zi de filmul asta cand tocmai eu m-am saturat sa-l cunosc pe prietenul meu , rezultatul poate fi si invers si in realitate e cam asa. te indragostesti de cineva il cunosti mai bine si-ti trece. eu nu prea cred in chestii de genul filmului astuia , in primul rand femeile care iseala niste oameni minunati, nu regreta si nu realizeaza niciodata , si nu se indragostesc de cel inselat , si in cazul barbatilor e la fel, e vorba de niste persoane inferioare , conduse de instincte. asta e un fel de cinderella fortat. acolo e frica de moarte si un fel de solidaritate , a celor care trec prin situatii de criza impreuna . iubire? ei, las-o balta..

  Wednesday September 5, 2007 – 04:58pm (EEST)

 • acum cateva saptamani l-am vazut! nebunie! si edward norton e minunat. si nu e scortos tot filmul! n-ati vazut ca se transforma in a doua jumatate, cand ea incepe sa-l iubeasca? si devine sexy dintr-o data! 😀

  Wednesday September 5, 2007 – 11:30am (EEST)

Leave a Reply