Arta

Pe mande o cheri

“Cerul deasupra mea” – “Pe mande o cheri” este titlul unui cântec interpretat de TerniPe, o formație de rromi din Ungaria, care a susținut un concert joia trecută la București.

Misiunea noastră este aceea de a găsi și interpreta bucăți de folclor rrom autentic nealterat, de a trăi muzica și de a avea un spirit veșnic Tânăr (TerniPe)

Ascultând muzica plină de pasiune, este foarte ușor să vezi viața rromilor în culori strălucitoare și lumini calde: câmpia care se întinde înainte și cerul care se înalță deasupra. Membri formației erau oameni voinici și negricioși, cu voci răgușite, potrivite pentru a striga la caii de la căruță cu coviltir. Până și cântăreață Mario avea tot o voce răgușită, că de bărbat. Efectul era însă extraordinar. Ritmurile amețitoare, asemănătoare ceardașului, se potriveau perfect cu vocile sălbatice. Uneori, melodia devenea nostalgică, dar se dezlănțuia din nou și îți intra în sânge. Toată sala era în picioare, într-o isterie generalizată pe care cu greu o vezi la un alt concert. Oamenii aia erau naturali și chiar se distrau. Nu existau reguli, dar în sensul bun…

O revelație a serii a fost grupul de dansatori Romafest din Târgu Mureș. Doi dintre băieți știau să facă un adevărat show și se întreceau în dansuri. Care mai de care călcau mai apăsat, își loveau cu palmele coapsele și călcâiele, dădeau din picioare că niste cocoși. Erau foarte talentați și amuzanți!

Foto: Glenn Carstens-Peters on Unsplash

Leave a Reply