Arta

Noi, roboții

Prin clasa a IX-a, la ora de dirigenție, am avut de prezentat o temă de interes general, iar colegul nostru Marius a distrus orice șansă de a mai lua în serios lecția, în momentul în care a citit titlul referatului: “Noi, roboții”.

Hohotul de râs general a fost urmat, pe parcursul celor patru ani de liceu, de tot felul de glume care conțineau cuvântul “robot” în ele. Dar, ce să vezi, noi eram de fapt roboții! Marius era, de fapt, un cititor împătimit de SF și avea ca bibliografie cartea lui Isaac Asimov “I, robot” (după care s-a făcut și un film) și voia să ne împărtășească cele trei legi ale roboticii.

LEGILE ROBOTICII

1. Un robot nu are voie să pricinuiască vreun rău unei ființe umane sau, prin neintervenție, să permită ca unei ființe omenești să i se facă rău.

2. Un robot trebuie să se supună ordinelor date de către o ființă umană atâta timp cât ele nu intră în contradicție cu Legea 1.

3. Un robot trebuie să-și protejeze propria existență, atâta timp cât acest lucru nu intră în contradicție cu Legea 1 sau Legea 2.

Mi-am amintit întâmplarea asta din liceu pentru că citesc o altă carte a aceluiași autor, Roboții de pe Aurora. Nu mi se pare la fel de impresionantă ca Soarele gol, poate și pentru că m-am cam plictisit puțin de Elijah Baley și de speculațiile lui. Abia în ultimul capitol rezolvă misterul și prinde criminalul, lucru destul de frustrant pentru cititor. În cartea de acum, ca o picanterie, locuitorii planetei Aurora erau libertini și “se ofereau” unii altora pentru relații sexuale, iar utilizarea roboților în acest scop era ceva absolut firesc. Mai mult chiar, o femeie provenind de pe planeta Solaria s-a îndrăgostit de un robot cu aspect uman și l-a considerat soțul ei.

O discuție interesantă din carte este că, dacă cineva arată uman, ne comportăm ca și cum ar fi om, chiar dacă – în realitate – este robot. Îi atribuim sentimente omenești și avem impresia că fizionomia lui exprimă aceste trăiri. Așadar, este suficient să umblăm la aparențe pentru a crea iluzia de umanitate.

Mai multe despre roboții pozitronici ai lui Asimov aici.

Foto © Franck V. Unsplash

3 Comments

Leave a Reply