Arta

Mă uitam în sus, știam că ești acolo

Dacă mă iubești și vrei să fim împreună pentru restul vieților noastre, așteaptă-mă peste trei luni în Empire State Building

Acesta este ingredientul de bază al unui film siropos. Se mai adaugă: o întâlnire magică pe o insulă exotică, o privire in sus, un accident tragic, un cântec trist și un final fericit. Este vorba despre Love Affair din 1994 cu Annette Benning și Warren Beatty, unul dintre filmele clasice pentru femei – echivalentul a ceea ce reprezintă Nașul pentru bărbați.

Vrem sau nu vrem, dorințele noastre sunt modelate de modelele culturale pe care le asimilăm urmărind filme, citind cărți, admirând oameni importanți pentru noi. Eu mi-am dorit să ajung în Empire State Building după ce, în anii 2000, am fost lovită drept în inimă de povestea, muzica și peisajele acestui film. Ca o paranteză, comparația de mai sus nu este originală, ci învățată tot dintr-un film american siropos, Sleepless in Seattle, cu Meg Ryan și Tom Hanks în rolurile a doi îndrăgostiți care aleg să se întâlnească, ghiciți unde, tot în Empire State Building.

Love affair este un film pe care îl urmăresc de fiecare dată și fără excepție la televizor. Pe lângă obsesia pentru Empire State Building, sunt și alte câteva lucruri extraordinare acolo, de care nu o sa mă plictisesc, probabil, niciodată:

1. Peisajele din Moorea, Insula Magica din Tahiti, unde locuia personajul interpretat de Katharine Hepburn

2. Tema muzicală a filmului – Ennio Morricone, Finding Each Other Again

3. Corul de copii de grădiniță cântând melodia formației The Beatles, “I Will”

4. Fragmentul de colind interpretat de Ray Charles

5. Camera lui Terry, cu focul arzând în șemineu, bradul cu becuri colorate și fereastra imensa cu ochiuri pătrate, prin care se vedea ninsoarea de afară.

1 Comment

Leave a Reply