Arta

Mormonii din alte galaxii

Ce au în comun serialul Battlestar Galactica și cartea Jocul lui Ender?

În film, oamenii dintr-o galaxie îndepărtată se luptă cu Cylonii, o specie de roboți care au căpătat conștiință, în timp ce caută planeta Terra. În carte, oamenii de pe Pământ se lupta cu o specie extraterestră, Gândacii, apoi pleacă să cucerească galaxii îndepărtate.

Totuși, interesant este că, atât producătorul serialului Battlestar Galactica, Glen A. Larson, cât și Orson Scott Card, scriitorul seriilor SF care-l au ca erou pe Ender, aparțin Bisericii lui Isus Cristos și a Sfinților Zilelor de pe Urmă, adică sunt mormoni.

La o simplă căutare pe Google, găsești o mulțime de similarități între Cartea lui Mormon și cele două scenarii.

De exemplu, în Battlestar Galactica, numele planetei mamă este Kobol (în fotografia de mai sus). În teologia mormonă, Kolob este steaua cea mai apropiată de tronul lui Dumnezeu. Cele 12 triburi, provenind de pe 12 planete, își au originea tot în doctrina creștină: poporul Israel avea 12 triburi. Mormonii sunt conduși de cvorumul celor 12, la fel și oamenii din serial. Liberul arbitru este un alt concept religios introdus în serial: până și Cylonii pot alege să facă binele. Mai multe despre influențele mormone în Battlestar Galactica aici și aici.

Pe de altă parte, în Jocul lui Ender nu se observă nici o idee și nici un nume care să te trimită cu gândul la mormoni. Cu toate astea, Orson Scott Card susține că principiile morale și idea că, prin învățare, putem deveni mai buni, sunt inspirate de credința sa. Mai multe despre religiile din Universul lui Ender aici.

Este foarte bine să știm și alte lucruri despre mormoni în afară de faptul că (unii) au mai multe soții. Pentru cei interesați de credința mormonilor (sfinții zilelor din urmă), iată site-ul oficial. Și că bonus, citiți aici un articol interesant despre motivele pentru alte religii neo-protestante nu au scriitori de proză științifico-fantastică.

Leave a Reply