FavoriteMedical

Surd și orb

În anul 2000 am fost internată zece zile la Spitalul Panduri, având disfonie funcțională. Nu aveam voie să vorbesc și, de aceea, aveam permanent la mine un caiet în care scriam, la nevoie, ce doresc.

  • Experiența a fost interesantă în primul rând pentru că, după zece zile de tăcere și tratament prin vocalize, am reușit să cânt niște note foarte înalte, în octava a doua. Eram soprană lirică pe vremea aia :))
  • În al doilea rând, am remarcat că vizitatorii cu care interacționam pe holurile spitalului vorbeau foarte tare cu mine, având impresia că, dacă nu vorbesc, nici nu aud.
  • În al treilea rând, în cele zece zile am zâmbit foarte mult și fără motiv. Zâmbetul este un diminuator de agresivitate folosit instinctiv pentru a obține aprecierea și bunăvoința celor din jur. Zâmbeam pentru că percepeam imposibilitatea de a mă exprima ca pe o vulnerabilitate.

Aceste experimente sunt utile în viață, pentru ca noi, cei care avem toate simțurile intacte, nu putem înțelege prin ce trece o persoană mai putin norocoasă. Putem citi povești și biografii, ne putem folosi imaginația, dar experiența trăită ne schimbă în profunzime.

Una dintre cele mai impresionante biografii este cea a lui Helen Keller. Îmi amintesc cartea cartonată, cu foi subțiri și text dactilografiat, din care am aflat cu groază povestea fetiței care, în urma poliomielitei, a rămas surdă și oarbă, fără nici o posibilitate de a comunica cu exteriorul. Revelația a venit în momentul în care a asociat semnele pe care Anne Sullivan, profesoara ei, i le desena în palmă, cu apa care curgea pe degetele ei. A înțeles că fiecare lucru din jur are un nume. Cât de firesc asta pentru noi!

Fundația Helen Keller International, înființată în 1915, luptă împotriva cauzelor pierderii vederii și urmărește ameliorarea sărăciei și malnutriției.

În memoria lui Helen Keller, Arakawa și Madeline Gins au ridicat un complex rezidențial în Mitaka, un cartier al orașului Tokio. Reversible Destiny Lofts vrea să sfideze moartea prin stimularea tuturor simțurilor, pentru a le face mai puternice. Mai multe detalii despre arhitectura si scopul ei în revista PLAZM.

Complexul rezidențial Reversible Destiny Lofts

Foto: Giorgio Encinas, Unsplash

No Comment

  • Si In Romania exista o persoana oarba si surda, pe nume Vasile Adamescu, care a fost demutizat, instruit si educat la Cluj. A terminat facultatea de psiopedagogie speciala, socala de arte plastic si a devenit professor pentru copiii cu surdocecitate si artist plastic. A scris o care despre viata lui – Infruntand viata – e clujean, cetetean de onoare al orasului si decorat cu ORDINUL NATIONAL pentru merit in grad de CAVALER. Daca doriti cartea sau alte informatii scrieti mi la adresa micuvioreldumitru@yahoo.com

  • […] Am citit asadar pe site-ul Fundatiei Americane a Nevazatorilor cum a inventat Louis Braille alfabetul orbilor. Am si eu acasa o foaie cu un interviu cu Mario Vargas Llosa in Braille, primit cu revista Tabu din aprilie 2006 (ce repede trece timpul!). In aceeasi revista a fost si dosarul “Simturi” despre care am scris in entry-ul despre Helen Keller. […]

  • Da, se numeste surdocecitate si, dupa parerea mea, e una din cele mai grave dizabilitati. Sa nu auzi muzica, sa nu vezi peisajele … corola de minuni a lumii 🙁

  • Da, se numeste surdocecitate si, dupa parerea mea, e una din cele mai grave dizabilitati. Sa nu auzi muzica, sa nu vezi peisajele … corola de minuni a lumii 🙁

Leave a Reply