FavoriteMedical

Invață să scrii “Te iubesc”!

După ce am aflat despre voicestick, dispozitivul care transformă textul în mesaj audio, ajutându-i pe nevăzători să citească, am zis să mă întorc putin la origini și sa învăț să scriu “Te iubesc” și în alfabetul Braille.

Am citit pe site-ul Fundației Americane a Nevăzătorilor cum a inventat Louis Braille alfabetul orbilor, inspirat de un procedeu prin care soldații comunicau în război. Mai jos este o inscripție în Muzeul Louis Braille din Coupvray, Franța.

Louis Braille a deschis uşile cunoaşterii
pentru toţi aceia care nu pot vedea.

La fel ca Helen Keller, și Braille a fost un luptător. El a avut de învins obstacole greu de imaginat pentru omul sănătos: imposibilitatea de a înțelege ce vor cei din jur; tentația de a te închide in lumea ta; dificultatea de a te orienta în spațiu; sentimentul că ești diferit și neînțeles. De aceea este important să învățăm să spunem “Te iubesc” și pe limba celor care nu văd.

O altă poveste emoționantă este a Juliei Woods, o femeie care și-a pierdut vederea la 31 de ani, după nașterea celui de-al doilea fiu. Este o mamă singură, implicată în proiecte pentru nevăzători în Noua Zeelandă și autoare a cărții How to Make a Silver Lining, în care povestește cu umor călătoria ei de la diagnostic până la “10 years blind party”.

Deși există tastaturi pentru nevăzători și posibilitatea de a naviga pe Internet, nu cred ca îmi citește niciunul site-ul. Totuși, o să pun aici link către Asociația Nevăzătorilor din Romănia, cu care știu că voi colabora într-o zi pentru a face o emisiune despre viața fără vedere.

Foto: Shutterstock

5 Comments

 • Salutare tuturor,

  Tocmai dat-am un doctorat in limbaje si traducere si m-ar tenta sa incerc ceva pentru surdo-muti. Cu cine pot lua legatura? Software de sinteza vocala se gaseste… partea de input e mai interesanta. Poate ajuta cineva ?

  Lore, poti sa-mi faci legatura cu Irina ?

  Dan

 • Draga Lore si eu la randul meu iti citesc site-ul. De ce ? Am cautat pe net povesti pentru copii am gasit sute de site-uri. Am citit le-am rasfoit daca pot sa spun asa precum o carte. Am doua intrebari poate stii deja raspunsul. Alfabetul surdo-mut ca si cel Braille pentru nevazatori sunt internationale ? De exemplu in limba engleza “eu” semnul sau scrierea pt. Braille este acelasi ca in romana ? Si cea de a doua intrebare sau a treia: Cum poti scrie povesti pentru copiii surdo-muti si nevazatori ? Sunt deja carti de acest gen, am cautat pe net si spre surprinderea mea nu am gasit nimic dar absolut nimic. Au auzit vreodata acesti copii minunatele povesti care s-au scris pana acum ? Bineinteles ca nu toate si nu toti, ei au trebuit mai intai sa invete sa citeasca iar apoi… of, Doamne, nu-mi vine sa cred cat de departajati sunt de restul lumii, daca poti sa ma indrumi in acest fel, ti-as fi recunoscatoare. De ce ? Pentru ca vreau sa fac un site de acest gen, vorba ta nu stiu cati ar intra pe el, dar poate… si eventual sa scriu povesti folosind alfabetul Braille. Nu cunosc aceste doua alfabete si nu stiu daca e usor sau greu sa le inveti dar eu voi incerca. Sunt in acest alfabet semne ce reprezinta si cuvinte ? Te intreb pt. ca nu stiu prea multe despre aceste lucruri. Am pus mai multe intrebari decat trebuia scuze… si cred ca mai am cateva.

 • Draga Irina, multumesc mult pentru apreciere si sper ca, la anul, chiar vom putea colabora si in alte moduri. Acum, ca stiu ca citesti ce scriu, mi-au venit si alte idei 🙂

 • Draga mea, iata ca-ti citeste cineva site-ul 😛
  Cautand niste materiale referitoare la nevazatori, am constatat cu uimire si placere ca mai sunt oameni interesati de acesti oameni speciali. Eu lucrez la Asociatia Nevazatorilor si tin sa-ti multumesc pentru postarea link-ului catre asociatia noastra.
  CU TOT RESPECTUL,
  Irina

Leave a Reply