ArtaSanatate mintala

Aerul care vibrează

 

Acum câteva săptămâni, la stagiul de Psihologie Clinică, am cunoscut o pacientă cu tulburare afectivă bipolară care simțea vibrațiile aerului, care vedea apa simultan în toate formele de agregare. Era o persoană pitorească și foarte plăcută, care își cunoștea boala și se prezenta la medic imediat cum simțea exuberanța episodului maniacal.

Mi-am adus aminte de ea văzând filmul Mr. Jones, cu Richard Gere în rolul unui bărbat bipolar inteligent, atractiv, irezistibil.

“Eu nu am fost niciodată normal. La trei ani cântam la pian Mozart, la 12 ani citisem tot ce era de citit. La 18 ani eram centrul universului, iar apoi m-am trezit într-un spital de nebuni. Nimeni nu mă vrea prin preajmă, sunt o mult prea mare bătaie de cap. Am nevoie de momentele mele de extaz, sunt dependent de ele și, chiar dacă știu că sunt urmate de deznădejdea cea mai adâncă, îmi asum acest risc.

De Mr. Jones se îndrăgostește psihiatra Elisabeth (Lena Olin), care se teme că – după ce el se va arunca de pe un pod sau își va tăia venele – va rămâne cu un imens și complet neprofesional gol în suflet. Îi lăsăm la finalul filmului împreună pe un acoperiș, dar ar fi fost interesant să vedem cum decurge viața de zi cu zi de după finalul fericit al filmului. Oare va fi dragostea mai puternică decât boala?

Mr. Jones și-ar fi dorit să zboare, dar nu putea.

Foto: Ali Abdul Rahman on Unsplash

2 Comments

  • Uneori oamenii au nevoie cu disperare de happy end, chiar daca inseamna sa nege realitatea. Iar Hollywood-ul exploateaza asta din plin. Cui ii mai pasa ca dl.Jones o va duce la disperare pe doctorita dupa ce se dau jos de pe acoperis si incep sa mearga pe strada? 🙂

Comments are closed.