Arta

Armageddon și petele de cerneală

În filmul Armageddon, Harry Stamper (Bruce Willis) și echipa lui trebuie să plaseze o bombă nucleară pe un meteorit uriaș care amenință să distrugă Pământul. Fiind experți în forări petroliere, eroii trebuie să se antreneze în 10 zile cât astronauții profesioniști într-o viață de om. Ei sunt testați fizic și psihologic pentru a vedea dacă sunt pregătiți pentru misiune.

O scenă foarte amuzantă este cea în care Rockhound (Steve Buscemi) stă la masă cu psihologul și face testul petelor de cerneală. Aici este fragmentul pe youtube.

Testul Rorschach este format din 10 planșe cu pete de cerneală simetrice, alb-negru și colorate. Sunt evaluate modul de gândire, de percepere a realității, stilul de rezolvare a problemelor, afectivitatea și motivația individului.

Acum lucrez la un profil psihologic pentru examenul de Teste Proiective și mi-am amintit de scena de mai sus. Când am văzut prima oara filmul, nu mi-am dat seama ce rol au cartonașele alea. De fapt, nici nu m-am gândit la ele, ci la obsesia eroului pentru sâni. Acum însă le-am observat, am realizat că nu au folosit ordinea corecta a planșelor și chiar am înțeles poanta în întreaga ei profunzime.

Morala e că, pe măsură ce înveți și capeți informații noi, observi aspecte ale realității pe lângă care, înainte, treceai nepăsător.

1 Comment

Leave a Reply