Hobby

Stăpânul miresmelor

După ce am citit cartea asta, am simțit nevoia să trag aer în piept și să încerc să descopăr miile de mirosuri ale lumii. Problema este că celulele mele olfactive ciliate nu-s la fel de specializate că cele ale lui Grenouille, personajul lui Patrick Suskind.

Grenouille adulmeca, practic, viața și putea să reunoască mirosul unic al oricărei ființe sau obiect neînsuflețit.

Dacă oamenii pot închide ochii la frumusețea lumii, își pot astupa urechile la sunetele ei amețitoare, ei nu se pot însă feri de mireasma ei. Mireasma înseamnă respirație, iar respirația înseamnă viață.

Mireasma pătrundea drept în inimă, deslușind acolo definitiv admirația de dispreț, plăcerea de silă, dragostea de ură. Cine devenea stăpân peste miresme, stăpânea și inimile oamenilor.

Povestea lui Grenouille este a fiecăruia dintre noi. Pentru a fi fericit, nu este suficient să te iubească cei din jur pentru “parfumul” pe care îl răspândești în jur. Trebuie să te iubești tu mai întâi, să te cunoști și să îți accepți “mirosul de om”, vulnerabilitatea. Pentru aceste imperfecțiuni ești iubit.

Altfel, poți muta munții și poți călca peste cadavre pentru adorația mulțimii. Vei pieri devorat de ea, singur, gol și uscat.

Foto: Annie Spratt, Unsplash

4 Comments

  • Cartea este minunata 😡 am citit-o si eu intr-a 12-a. Era tema obligatorie la filosofie. Filmul e putin diferit fata de carte, dar la fel de bine realizat. Este regizat de Tom Tykwer. Nu prea sunt cunoscute filmele lui, dar sunt apreciate in Germania. Sugerez sa-l vedeti. Este minunat. Cel mai mult mi-au placut copertile cartilor 😡

  • ma, cartea asta nu a fost ecranizata?
    ca am vazut la un mom dat un film in genul asta pe hbo. nu stiu cum se numea, ca nu retin numele filmelor decat absolut intamplator, dar din ce povestestesti tu, cam asa era si firul epica al filmului.:)

Leave a Reply