Idei

Sunt drăguță, n-am încotro!

Am citit recent pentru emisiunea mea despre rolurile sociale și mi-a trecut prin cap o ipoteză pe care, mai în glumă, mai în serios, o voi dezvolta aici pe blog.

Mă gândesc că femeile blânde și calde, supuse și empatice la care visează foarte mulți bărbați (de multe ori, ei înșiși neadaptați la schimbările din societate) pot fi:

  1. născute cu aceste trăsături de personalitate – empatie, căldură sufletească, sentimentalism, încredere, altruism, modestie, complianță; blândețe mare, dar agresivitate, impulsivitate, independență scăzute;
  2. educate prin învățare socială să manifeste acele trăsături de personalitate care le ajută să facă față contextului și să își îndeplinească “menirea pentru care au fost create”; este cazul nefericit sintetizat în proverbul “mâța blândă zgârie rău”, iar bărbații care au picat în capcană se vor regăsi ulterior în glumele despre cât de dramatic este să fii însurat.

Așadar, înainte de a-ți alege partenera de viață, ar fi bine să îi dai câteva teste psihologice pentru a verifica dacă blândețea și drăgălășenia sunt reale sau sunt doar mijloace prin care caută să capete multrâvnitul rol social de nevastă. Recomand CPI și NEO PI-R, disponibile online pe site-ul testcentral.ro.