IdeiSanatate mintala

Ai ales, nu mai poți da înapoi

Ai avut de luat o decizie importantă. A fost greu, ți-a trebuit mult timp să te hotărăști. Alternativele erau una mai atrăgătoare ca cealaltă. Dar timpul trecea, tic-tac, tic-tac, iar cei din jur păreau să se grăbească. Societatea te presa: alege odată ce vrei sa faci!!!

Libertatea înseamnă posibilitatea de a alege.

Și ai ales. Gata! Acum nu mai poți da înapoi! Ai apucat-o pe un drum, știi cum o să arate viața ta. Nu mai poți da înapoi! Nu te mai poți gândi la alternativele atrăgătoare, la ce ai fi putut să simți sau să devii dacă o apucai pe un alt drum.

Nu-ți mai rămâne altceva de făcut decât să te convingi că asta a fost cea mai bună alegere. Că, practic, nu ai pierdut absolut nimic, nu este evident ca iți merge bine?! Ești împlinit, liniștit, fericit. Știi cum o să arate viața ta de acum înainte. Nici o surpriză, nici o neliniște, până la următoarea decizie importantă.

Disonanța post-decizie* este o stare pe care o experimentează o persoană după ce a ales una din două (sau mai multe) posibilități aproape la fel de bune. Emoția negativă este cu atât mai intensă, cu cât alternativele respinse erau mai atractive. Și, întrucât individul este motivat de nevoia de a reduce disonanța cognitivă, el va suferi un proces de auto persuasiune în favoarea situației în care se află în prezent.
*Abordările motivaționale ale schimbării atitudinale aparțin cercetătorilor Fritz Heider, Leon Festinger, Jack Brehm s.a.)

Photo by Agence Olloweb on Unsplash

4 Comments

Leave a Reply