Idei

Vrăjitoarce cu magnet

“Femeia cealaltă i-a făcut farmece ca să nu te mai iubească, să te urască și să o iubească doar pă ea. A plătit vrajitoarce să îți facă rău, a plătit bani grei. Așa cum am repetat, acest glob se deschide la miez de noapte. Pe bărbatul tău l-a atras o damă cu magnet prin farmece. Magnetizat ți l-a atras pe sfoară, cu vrăji!”

Pare greu de crezut că, în 2010, mai există oameni care se duc la vrăjitoare pentru descântece și vrăji de dragoste. Oameni care dau mii de euro sperând că iubitul se va întoarce, că afacerea va deveni înfloritoare sau că epilepsia se va vindeca miraculos. Mai mult chiar, se pare că vrăjitoarele s-au adaptat la progresul societății și pot fi găsite acum pe mobil, bloguri și rețele sociale.

Am urmărit azi un reportaj foarte interesant la emisiunea “România, te iubesc”: Anchetă minuțioasă în lumea așa-ziselor vrăjitoare! și m-am amuzat, pe de o parte, de câte “vrăjeli” aveau acele doamne. Și m-am mirat la gândul că o persoană normală la cap ar putea accepta să fie ucise găini sau să bea zăpadă topită și apoi să aștepte cu nerăbdare să i se rezolve problema.

Psihologul Eugen Hriscu, intervievat în materialul de mai sus, spunea că vrăjitoarele oferă clienților exact ceea ce vor ei să audă – un diagnostic (s-au făcut vrăji) – și oferă soluții rapide (fă asta și asta, da-mi mie niște bani și lucrurile se vor rezolva). În opinia specialistului, aceasta este o dovadă de imaturitate – să doreșți să primeșți rezolvările de-a gata că să nu fii nevoit să lucrezi cu tine însuți. E foarte dureros să accepți, de exemplu, că cineva nu te mai iubește, sau că nu ești făcut pentru o anumită meserie, sau că trebuie să iei medicamente tot restul vieții. E mai simplu să mergi la vrăjitoare să-ți dea în cărți, să urle la lună sau să arunce cu pietre-n baltă.

Ce-i de făcut, însă, când vin clienții la psihoterapie și se așteaptă la soluții rapide și miraculoase? Un psihoterapeut nu este o vrăjitoare și nu oferă sfaturi pe tavă, iar oamenii pleacă adesea dezamăgiți. E nevoie de timp și de un efort pentru a reuși să înțelegi o mică parte din ceea ce ți se întâmplă sau să stai pe linia de plutire când te copleșesc emoțiile negative.

Am făcut un calcul: cu cei 3000 de euro (12300 lei) pe care îi dai la vrăjitoare, poți face 153 de ședințe de terapie la prețul de 80 lei/oră. Dacă ai merge o dată pe săptămâna la psihoterapeut, procesul de analiză personală ar dura aproximativ doi ani și nouă luni.

Hmmm, cam mult. Mai rapid e cu ghiocul și găina.

Foto © Mark Tegethoff, Unsplash

5 Comments

 • In momentul in care vei avea cu adevarat prima experienta parapsihologica, cu siguranta vei crede.
  Pana atunci… totul va parea doar literatura.

 • Draga V, este pur si simplu o chestiune de credinta. Eu nu cred in vrajitoare si in puterile lor. Oricate dovezi mi s-ar aduce in acest sens, as cauta o explicatie stiintifica. Dar, dupa cum spuneam, este vorba de credinta!

 • Lore, cred ca si tu ai prejudecati.
  stiu un caz concret de tipa educata, de familie foarte buna, careia i s-a destramat casnicia si s-a imbolnavit foarte rau fara sa-i poata fi identificata boala pentru ca cineva ii facuse vraji. mamei ei i-a spus respectiva si cat a primit ca sa-i faca magie neagra ca sa moara incet. despre persoanele care se adreseaza vrajitoarelor, desigur ca sufera un dezechilibru emotional. dar poate ca durerea lor este uneori justificata si poate ca au incercat toate celelalte solutii posibile. si clar nu inteleg ca ceva nu e in ordine cu ei, nu cu cealalta persoana sau cu lumea din jur.
  ideea e ca “abracadabra” aia pe care o fac vrajitoarele mai si prinde uneori, daca sunt vrajitoare pe bune. stiu ca suna ca si cum ar vorbi strabunica-mea, dar uneori lucrurile cele mai absurde sunt adevarate. normal ca astea de la tv nu sunt the real deal, dar iti zic ca se practica si chiar functioneaza. si nici macar nu e fenomen recent.

 • Din cite stiu eu, fenomenul asta nu e deloc specific romanesc. Se pare ca oamenii, chiar in cele mai dezvoltate si secularizate tari, apeleaza din ce in cel mai mult la astrologie, vrajitorie, talismane norocoase etc. Unii explica asta ca pe o reactie la viziunea exclusiv stiintifica asupra lumii care a saracit-o.
  Cit despre terapie, mi-ai adus aminte de filmele lui Woody Allen. Oamenii saracesc dind bani vraciului astuia cu diploma numit “analist”. Psihanaliza e vazuta de multi tot ca o forma de superstitie, probabil de aici si succesul ei. Nu zic ca nu sint si forme de terapie folositoare, mi-ar fi frica sa nu ma bati 😛

Leave a Reply