Arta

Fata care are totul

În jurul nostru se întâmplă atât de multe lucruri și cu o viteză atât de mare, încât nu mai avem nici timp, nici resurse să analizăm prea mult viața. De aceea, contează foarte mult imaginea: ce vede la tine, prima dată, un om? Care este senzația, care este emoția, care este amintirea pe care i-o trezești?

Mi-a plăcut felul în care își începe Cătălin entry-ul despre sensul vieții:

Realitatea e atît de complexă, încît efectul asupra minții e paralizant. Cei mai mulți oameni au o cale simplă în viață. Îi interesează doar firul subțire de ață, care nici măcar nu există, și de care se țin cu încăpătînare pînă la mormînt“.

Săptămâna trecută, o colegă – mergând pe calea cea simplă a lucrurilor care se văd la suprafață – mi-a spus că și-ar dori să fie, măcar o săptămână, în locul meu. Asta mi-a adus aminte de o melodie preferată, Part of Your World, din coloana sonoră a filmului “Little Mermaid”: wouldn’t you think I’m the girl who has everything?

Mica sirenă era o fată care avea totul, dar care nu se putea bucura de minunile de sub ape, fiindcă își dorea o altă viață. Când eram eu o prințesă mică, nu existau desenele Disney cu finalurile lor fericite, așa că eu am citit varianta originală a poveștii lui Andersen.

Editura Univers Enciclopedic

Sirena îl salvează pe prinț din furtună și se îndrăgostește de el. Pentru a avea o șansă la iubire, ea trebuie să facă parte din lumea lui, așa că renunță la vocea ei minunată pentru a deveni om. Prin dragoste, ea va câștiga nemurirea sufletului (cam multă profunzime într-o poveste pentru copii!). Prințul, însă, nu o recunoaște pe fata mută, căreia fiecare pas pe pământ îi provoca o durere ca și cum i-ar fi intrat 1000 de cuțite în picior. Prințul, ca orice prinț, se ia după aparențe, însurându-se cu fata care l-a găsit pe țărm și s-a prezentat ca fiind salvatoarea lui. Sirena nefericită se transformă în spuma mării, dobândind nemurirea prin fapte bune.

Cea mai mare greșeală este să confunzi imaginea cu adevărul. Viața mea înseamnă mult mai mult decât imaginea vieții mele. La fel este și viața ta, și a oricărui alt om. Cu toții ne luptăm să ne fie un pic mai bine. Uneori reușim, alteori pierdem și ne transformăm în spumă. Important este să înțelegem că, dincolo de încrâncenarea de pe această lume, există ceva veșnic, pentru care merită să trăiești sau să mori. Ceva care îți asigură nemurirea.

Foto: Alex Perez, Unsplash

2 Comments

  • Profund, foarte profund. Și când te gândești că uneori ne certăm pentru lucruri de ninic, că plângem când ”imaginea” ne este puțin pătată sau când avem impresia că suntem ”detronați”.

Leave a Reply