Idei

Învățăturile iubirii

Ce știu eu despre iubire? M-am îndrăgostit prima dată la 4 ani și ultima dată… hmmm… nu demult! Totuși, n-am avut niciodată șansă unei relații sănătoase, care să mă facă să cresc. Am avut întotdeauna parte de o neîmplinire, o nepotrivire, o împotrivire, o despărțire.

Considerând, așadar, că am foarte multe de învățat, am mers la toate cursurile de terapii de cuplu ale lui Adrian Nuța. Am discutat despre frontierele eului, despre schimburile oneste din relații, despre mituri și greșeli în dragoste, despre criteriile alegerii partenerului, despre angajament și despre faptul că, of, îndrăgostirea durează numai doi ani. După care trebuie să muncești și să construiești o relație de iubire.

Acum, dacă nu ați avut șansa de a urmă un master de psihoterapie, încă nu e totul pierdut. Puteți primi aceste informații dintr-o serie de audiobook-uri numită “Învățăturile iubirii”, lansată la finalul anului trecut de către firma ID Learning. Eu am aflat despre acest proiect de pe pagină de Facebook, asta că să experimentez pe pielea mea eficiența marketingului prin rețele sociale. Am comandat CD-ul prin SMS și am primit, peste două zile, pachetul multașteptat.

CD-ul a fost realizat după cartea lui Adrian Nuță, “Psihologia cuplului” (Editura SPER). O carte scrisă frumos, cu spontaneitate și umor. CD-ul are avantajul oricărui audiobook: îl poți ascultă în mașină și nu îți strici ochii citind. Bonus, vocea lui Mihai Dobrovolschi – puțin aspră, așa cum trebuie să fie vocea unui bărbat. Dincolo de faptul că citește cu intonație învățăturile iubirii, Dobrovolschi știe să spună exact ce își dorește o femeie să audă. Citiți, de exemplu, aici despre femeia naturală.

Din câte am înțeles, textul pentru următoarele cinci volume a fost adaptat de autor să “sune” mai bine. Sunt idei interesante și informații pe care, dacă le deții, poți înțelege ce ți se întâmplă și, mai ales, de ce ți se întâmplă. Apoi poți alege în cunoștință de cauza pașii următori în relație.

Cred că a citi/ascultă această carte este cel mai bun tratament împotriva miturilor despre iubire plantate în creierele noastre de fabulațiile unor scriitori ruși nevrotici și de desenele animate de la Disney.

13 Comments

 • „Am avut intotdeauna parte de o neimplinire, o nepotrivire, o impotrivire, o despartire.”
  Dacă n-ai fi avut parte ai fi deja în posesia unui soț și te-ai gândi, poate, cu nostalgie la anii când erai de capu tău…

  „Totusi, n-am avut niciodata sansa unei relatii sanatoase, care sa ma faca sa cresc.”
  Hmm… Aici mi-a mirosit a „scriitori nevrotici si desene animate de la Disney”;)

 • Si eu tot pe la 4-7 ani m-am indragostit prima data. Memoria mea e in general extrem de selectiva si de saraca cu amintirile, dar cind vine vorba de copilarie e aproape un gol total, asa ca mi ar fi greu sa pun o data exacta. In orice caz, stiu ca a durat mai mult de 10 ani, pina pe la 17, 18. Dar a durat atit pentru ca nu s-a ..consumat, poate 🙂 Mi-a fost dat sa traiesc doar un sarut intr-o seara de vara. O chema Vera. O potrivire frumoasa. Eh, ce vremuri! In orice caz, sint foarte suspicios pe sentintele astea care spun ca dragostea dureaza doi sau trei ani. Poate sa dureze doua sau trei luni sau 20 sau 30 de ani. Sau poate sa nu se termine niciodata. E ceva extrem de urit in nesimtirea asta a stiintelor “umane” de a-si baga nasul peste tot.

 • Erik: eu nu voi fi niciodata “in posesia” unui sot. Nici macar in gluma 🙂 Ideea de posesiune mi se pare impotriva iubirii. De aceea apare nostalgia dupa anii de independenta!

  Eu cred ca dragostea autentica inseamna libertatea de a fi tu insuti si nu fuziune si dependenta. Dragostea te face liber, nu?

 • Catalin draga, ce ai cu stiintele “umane”? Ele incearca sa explice si sa faca viata mai suportabila.

  Teoriile astea au, in opinia mea, meritul ca etapizeaza relatiile. La inceput te indragostesti, dispar frontierele intre eul tau si al celuilalt si traiesti intr-un fel de vis. Apoi, revii in realitate si trebuie sa muncesti, adica sa depui un efort pentru a o dezvolta. Si asta duce la adevarata iubire, aia care te apropie de Dumnezeu.

 • Nu am nimic cu stiintele umane in general, eu isnumi incerc sa devin sociolog. Dar unele stiinte abordeaza umanul intr-un mod extrem de inuman, ca sa zic asa. Adica aduc o metodologie imprumutata din stiintele naturii si vor sa disece totul.

 • Catalin Ionete: nu mi place cind draogstea e disecata pri ncarti de psihologie
  Catalin Ionete: mi se pare un sacrilegiu
  Lore Dumitrascu: iti bagi capul in nisip ca strutul
  Catalin Ionete: imi place ce scriu filosofii despre dragoste, aia sint mult mai desptepti
  Lore Dumitrascu: nu esti deloc matur emotional
  Catalin Ionete: psihologii sint mult mai ingusti la perspective

 • 😀 😀 😀

  Mai departe, tot cu copy/paste, dar putin cenzurat:

  LoRE: e un sacrilegiu sa intelegi ce greseli faci, de ce alegi parteneri nepotriviti, de ce iti place de anumiti oameni si de altii nu?
  LoRE: Sau cum gandesc femeile si barbatii si de ce nu poti avea asteptari mai mari de la sexul opus?
  LoRE: e o viziune ingusta, nu?
  Catalin Ionete: eh, ai dreptate. e ceva in treaba asta. dar tot n o sa citesc cartea aia…

  […]

  Si partea cea mai frumoasa, cireasa de pe tort:

  Catalin Ionete: la mine e altceva… vreau s-o fac pe ea absolutul ala la care visez si care pote e doar o iluzie
  Catalin Ionete: dar ce sa fac.. ? sint sclavul iluziilor mele

 • Păi eu cred că nostalgia apare din cauză că nu le poți avea pe toate odată… Ca burlac aveam niște avantaje pe care acum nu le am… Acum am niște avantaje pe care atunci nu le aveam… Și câteodată mă obișnuiesc atât de mult cu avantajele prezente încât mi le doresc pe cele vechi…
  În momentul când te căsătorești renunți la niște libertăți. Dacă nu crezi asta, gândește-te la următorul pas, care este apariția copiilor. Ești liber să fii tu însuți, dar prin asumarea unor responsabilități îți restrângi unele libertăți. Dacă m-am însurat am fost de acord să reduc din timpul acordat prietenilor. Și am făcut-o din dragoste:)
  Și nu, nu dragostea te face liber:) Ci adevărul:)

 • Lore Dumitrascu: nu esti deloc matur emotional
  :))
  Catalin Ionete: dar ce sa fac.. ? sint sclavul iluziilor mele
  =))

Comments are closed.