Idei

Te iubesc și te urăsc

Da, în același timp. În aceeași inimă poate exista și iubire, și ură față de aceeași persoană. Se numește ambivalență atitudinală, a fost definită prima dată de W. A. Scott și este o situație frecvent întâlnită în viața de zi cu zi.

Unele ambivalențe sunt obiective, când numărul evaluărilor pozitive este egal cu cel al evaluărilor negative. Acestea pot varia în funcție de contextîmi place de el când îmi aduce cadouri, nu îl plac când mă minte (și îmi aduce cadouri de fiecare dată când mă minte, deci este egalitate, haha).

Alte atitudini sunt subiective și generează o stare de tensiune interioară – de exemplu, îl iubesc, dar m-a înșelat, însă eu tot îl iubesc și l-as ierta, însa îl și urăsc, fiindcă m-a făcut să sufăr, dar la el nu pot renunța… și asa mai departe.  Să zicem că acestea sunt stări provizorii fiindcă, de cele mai multe ori, ne dorim să scăpam de tensiune și decidem în favoarea uneia dintre atitudini, cea pozitivă sau cea negativă.

Dragostea și ura sunt puternic legate între ele. Ce trist mi se pare, însă, momentul în care constați ca tensiunea s-a rezolvat și că, în locul emoțiilor puternice, pozitive sau negative, s-a instalat indiferența!

Foto: Shutterstock

 

3 Comments

Leave a Reply