Arta

Știri din orașul imaginar

Zgârie-nori, o lume virtuală în care adolescenții fac absolut tot ce le trece prin cap și roboți inteligenți. O vilă simplă și frumoasă, cu ferestre uriașe, pe malul unui lac. Un atac terorist, ritualuri de trecere, mass-media sufocante și reprezentanți de relații publice insistenți.

Este vorba despre Caprica City, orașul aflat pe cea mai dezvoltată dintre cele 12 planete-colonii din serialul Caprica, un SF care explică apariția Cylonilor, roboții-umanoizi din Battlestar Galactica.

Serialul nu a avut succesul așteptat și a fost oprit după doar două sezoane. Probabil că erau prea multe influențe din alte cărți sau seriale științifico-fantastice sau jocuri. De exemplu, lumea virtuală pare un fel de Second Life în care, dacă ești ucis, nu te mai poți întoarce, iar personajul feminin – un program complex care a căpătat conștiință de sine – pare un Neo din Matrix, având abilitatea să rescrie codurile.

Am înțeles ce înseamnă să fii cu adevărat pasionat de un serial abia după ce am gasit online blogul Visit Caprica. Autorul, Bart din Texas, compară capturi de ecran cu locuri reale din Canada, pe care chiar le vizitează. De exemplu, sediul Greystone Industries este în realitate holul de la British Columbia Institute of Technology.

Campania de marketing, însă, a fost foarte foarte interesantă. de exemplu, pe site-ul oficial, există un videoblog și un ziar din Caprica City, The Caprican Tribune, în care poți citi știri despre evenimentele din film ca și cum ar fi întâmplări reale de pe planeta Pământ.

Și uite așa realitățile se suprapun și, dacă nu ești atent, se confundă.

Leave a Reply