Idei

Miraj sau halucinație?

Dacă ai merge prin deșert, sub soarele arzător și cu ochii plini de nisip, ai avea nevoie disperată de o oază: răcoare, apa, verdeață. Lucruri de care un om care merge, de exemplu, prin pădure are din belșug.

Mirajul este un fenomen natural, produs de reflexia totală a luminii când întâlnește straturi atmosferice cu temperaturi diferite. Razele de lumină se înclină în direcția aerului mai dens (mai rece), deci imaginea se deplasează spre aerul mai puțin dens (mai cald) iar observatorul va vedea, pe lângă imaginea propriu zisă a obiectului, și imaginea sa răsturnată, ca într-o oglindă. Celui privat de răcoare, apă sau verdeață, mintea îi joacă feste și poate interpreta greșit ceea ce vede. Vede aerul tremurător și își imaginează vântul printre frunzele palmierilor.

Halucinația, însă, este o tulburare psihică fără baze reale. Persoana aude, vede, simte tactic sau chiar miroase și are senzații gustative, dar fără ca organele de simt să fie stimulate în vreun fel. De cele mai multe ori, pacientul nu își dă seama că halucinația nu e o întâmplare sau o amenințare reală.

Așa și în viața de zi cu zi. Este o mare diferență dacă ceea crezi tu că ai văzut, auzit sau simțit s-a întâmplat în realitatea, ca fenomen natural, sau a fost o creație a mintii tale. Ce-o fi mai bine, să fii ignorant (dar fericit) sau să fii conștient că te afli în deșert, iar oaza de speranță se dovedește a fi doar un miraj?

Despre miraj: Incursiune in lumea fizicii: Reflexia totală a luminii
Despre halucinatii: Sfatul medicului.
Foto © Giorgio Parravicini, Unsplash

Leave a Reply