Idei

Și m-am spălat pe mâini

“A te spăla pe mâini” înseamnă a scăpa de orice responsabilitate pentru o faptă, înseamnă a te eschiva, a te delimita de un lucru pe care nu îl consideri corect, însă nu îl poți împiedica să aibă loc.

Deși expresia asta are o conotație negativă, fiind asociată cu Pilat din Pont, eu zic că sunt cazuri în care este foarte util să te speli pe mâini și să mergi mai departe. Atunci când o situație care a început frumos începe să se degradeze, iar strădaniile tale de a o resuscita se soldează cu un eșec. Atunci când un om care pare a avea moralitate și sensibilitate se dovedește duplicitar (sau hai să inventez un cuvânt nou, multiplicitar) și crud.

De fapt, cred că ne spălăm pe mâini atunci când avem mâinile murdare, nu? Așa că ar trebui să ne “spălăm pe mâini” de orice om sau de orice situație care ne creează senzația de mizerie, degradare, inautenticitate, lipsă de respect, cruzime sau nedreptate.

Da, noi putem să schimbăm lumea, însă una lume nu vrea să se schimbe. De aceea, cu mâinile curate, trebuie să ne vedem mai departe de viață și să ne îmbunătățim permanent senzorii capabili să recunoască mizeria sub aparenta seriozitate.

Dacă ne uităm în istoria medicinei, spălatul pe mâini salvează vieți! Chirurgul de origine maghiară Ignaz Philipp Semmelweis a reușit să reducă rata mortalității materne după naștere de la 10% până sub 1% la începutul secolului al XIX-lea prin simpla spălare a mâinilor cu clorură de var înainte de manoperele medicale.

Foto: Matthew Tkocz on Unsplash

1 Comment

  • ai zis bine, dar e atat de usor de spus…insa e bine de aplicat! sa stii ca incerc! mult succes si tie, daca ti-ai propus sa te speli mai des pe maini. o seara cat mai placuta!

Leave a Reply