Idei

Elogiu regulilor

Observ o explozie de sloganuri de genul “Fii liber!” și “Gândește dincolo de limite!”, care par a stimula tinerii și oamenii în general să devină originali, să nu țină cont de niște reguli desuete, să își formeze propriul sistem filosofic.

Câți dintre noi, presupunând că reușim asta, suntem chiar pregătiți pentru acest tip de libertate? Câți rezistăm presiunilor de a face permanent alegeri, de a ne asuma responsabilitatea pentru ele, de a îndura singurătatea de dincolo de limite?

Fiindcă regulile au și ele un rost. Îi adună pe oameni împreună, le dau o direcție în viață, o siguranță. Regulile acelea au fost făcute pentru că, de-a lungul timpului, au reprezentat cele mai bune soluții pentru individ și pentru societate. Ba și din punct de vedere psihologic au un rol pozitiv, elimina anxietatea și dau echilibru. Iată ce scrie Irvin Yalom în tratatul de Psihoterapie existențială*:

Regulile societăților tradiționale adesea sufocă inițiativa și limitează ambiția și alegerea, însă oferă o binecuvântată despovărare în decizii precum căsătoria, divorțul, cariera, petrecerea timpului liber, alegerea prietenilor etc.

Știu că schimbarea, progresul, prospețimea este adusă de oamenii care gândesc neconvențional și care ies din sistemele de reguli, însă i-a întrebat vreodată cineva pe aceștia, cine or fi ei – oameni de știință, artiști, lideri politici adevărați – cum s-au simțit? Poate au fost singuri și neînțeleși, înfricoșați și vinovați. Poate că au fost momente în care și-au dorit să rămână niște anonimi, membri ai unei comunități calde.

Nu degeaba se spune că orice alergere prespune o renunțare.

*Irvin Yalom, Tratat de Psihoterapie existențială, pag. 380
Foto: freeimages.com

Leave a Reply