Hobby

Fără alinare

Știm că viețile noastre vor lua sfârșit cândva, dar nu ne gândim la asta în fiecare clipă. Suntem preocupați de activitățile zilnice, de ideile și dorințele noastre, de relațiile cu alți oameni. Filmul Oslo, August 31st este povestea ultimelor ore din viața unui om care a cunoscut extazul provocat de droguri, dar și vidul și durerea provocate de absența substanței miraculoase. Filmul te face sa te gândești la motivele pentru care merită să trăiești, dar te ajută să vezi lumea prin ochii celor care nu au puterea să meargă mai departe.

Este dificil de acceptat că starea de bine stă, de multe ori, în ponderea unor mediatori chimici, a unor substanțe din capul nostru. Iar ceea ce provoacă aceste stări absolute poate fi alcoolul sau heroina, dar și zahărul, iubirea sau puterea. În absența drogului, vidul interior este insuportabil. 

La ședința de psihoterapie de la începutul filmului, una dintre pacientele dependente spunea că simte cum a regresat într-o stare neagră, apăsătoare, dar fără alinarea, ușurarea (relief) pe care o avea când consuma drogul.

Personajul principal al tristului film este Andres, un tânăr dependent de droguri care știa cum și unde va muri. A planificat totul cu grijă, fiindcă viața nu îi mai oferea nimic. Nu mai avea speranță. Și-a petrecut ultimele ore căutând alinare, râzând cu prietenii, mergând cu bicicletă prin orașul adormit sau strigând în Echo Point of Vigeland Park. Cântând la pian un studiu din copilărie.

A vrut să mai trăiască puțin înainte de a muri.

“Nu te cunosc, dar văd ce efect ai asupra oamenilor care te iubesc”, i-a spus lui Andres un bărbat întâlnit într-un bar, în goana din ultima sa noapte pe pământ.

Nu te cunosc, dar văd ce efect ai
asupra oamenilor care te iubesc

Poate că tocmai asta este alinarea: să înlocuiești substanțele cu emoțiile. Să trăiești pentru iubire, să faci suficient de multe lucruri bune pentru oamenii care te iubesc, sau pentru oamenii care au nevoie de tine, sau pentru oamenii care au nevoie de ceva de la tine.

Să faci că timpul pe care îl ai de trăit să conteze.

Vezi filmul Oslo, August 31st pe iTunes.

3 Comments

  • Mă înscriu. Și azi, când mi-ai dat replica ta la ”aparențele înșeală”. Am avut senzația aia de ”uite, cineva care încearcă să vadă dincolo de carapace, dar o face discret și cu un zambet frumos.” Chiar dacă nu era prea bine luminat biroul acela, l-am văzut. Zâmbetul și vorba ta mi-au prins bine. Mulțumesc.

Comments are closed.