Idei

Sfârșitul face toată povestea

Mă gândeam zilele trecute la marile povești de dragoste ale lumii. Romeo și Julieta mor, Cenușăreasa și prințul se căsătoresc, Tristan și Isolda mor, Dama cu camelii moare, Carrie și Mr. Big se căsătoresc, Anna Karenina moare, Ulise și Penelopa se regăsesc, Făt Frumos și Ileana Cosânzeana se căsătoresc.

În fine, ați prins ideea. Pentru ca o poveste să fie poveste, ea trebuie să aibă un final dramatic, în bine sau în rău. Ce s-ar fi ales de Cenușăreasa dacă prințul ar fi descoperit cât de multe fete frumoase are împărăția și le-ar fi vrut pe toate, neștiind pe cine să aleagă? Sau dacă Julieta ar fi zis “eh, am doar 14 ani și toată viața înainte, îmi găsesc eu altul, ce sens are să mor?”. Sau dacă Dama cu camelii ar fi urmat terapia direct observată pentru tuberculoză și ar fi supraviețuit? Dacă Ulise ar fi zis “Îmi place enorm pe insula asta, nu mă mai întorc acasă la nevasta mea bătrână și supraponderală!”. Dacă Anna Karenina, în loc să se arunce în fața trenului, ar fi emigrat în America, așa cum va face prințesă Anastasia peste o jumătate de secol?

Fără un sfârșit bun, nu prea ai ce povesti. Toate întâlnirile în secret, toate cuvintele dulci, toate locurile exotice, toate serenadele sub clar de lună și toți trandafirii roz sunt degeaba.

Din banalitatea unei despărțiri poate ieși, cel mult, un film european independent.

 

 

Foto: Braden Hays, freeimages.com

Leave a Reply