Arta

Lista asta reprezintă binele absolut!

Sunt atât de puține lucruri de care putem fi siguri în zilele noastre! Totul a devenit relativ, binele și răul sunt analizate în context și, fără grila moralei sau a religiei, nu putem spune decât că “depinde”: ce e bine pentru un om poate fi rău pentru altul.

Am vizitat săptămâna trecută fabrica lui Schindler din Cracovia, transformată într-un muzeu impresionant. Poți vedea fotografii, materiale video și documente ca în orice alt muzeu, dar și obiecte adevărate care au aparținut cândva evreilor. Poți intra într-o cameră micuță și întunecată ca un beci, poți vedea hainele, dulapurile, mesele, polonicele și borcanele pentru zahăr ale celor scoși din casele lor și înghesuiți că vitele, pentru ani de zile, în ghetouri. Poți citi mărturii ale oamenilor care au fost salvați de Oskar Schindler.

M-a angajat la fabrica lui
cu toate că știa că nu-i voi fi de niciun folos!

Așa că, la întoarcerea în țară, am revăzut filmul. La un moment dat, Isaak Stern, contabilul evreu care îl ajută pe Schindler la dezvoltarea afacerii lui, îi spune: “Lista asta reprezintă binele absolut!”

Există un bine absolut, care transcede orice context și orice interpretare: viața unui om.

Lista lui Schindler a cuprins 1200 de nume. Puteți citi aici, pe lista celor “Drepți între Popoare“, întreaga istorie și puteți urmări mărturiile filmate ale unor supraviețuitori ai Holocaustului, salvați de Oskar Schindler.

Noi nu suntem în război și avem impresia că trăim într-o lume civilizată. Cu toate acestea, în alte părți ale globului, oameni sunt întemnițați pe nedrept, persecutați, omorâți. Este trist să știi toate astea și să nu poți face aproape nimic.

Sunt, însă, lucruri pe care le poți face aici, în țara ta, în timp de pace. O viață de om poate fi salvată în multe feluri: recomandând un medic, fiind alături într-un moment de cumpănă, punând o vorbă bună pentru un loc de muncă, educând niște copii, făcând o donație.

Despre Oskar Schindler se spunea că era uman. Iar umanitatea nu ține de naționalitate sau de religie și nici măcar nu ține de nivelul de educație. Pentru a face binele, trebuie să îți dorești să fii tu însuți bun, trebuie să prețuiești viața mai presus de orice.

Iar “cine salvează o viață, salvează întreaga lume”.

Foto © Loredana Dumitrașcu

Leave a Reply