FavoriteHobbyIdei

Un pas mic pentru om, un pas uriaș pentru omenire

Asta a spuns Neil Armstrong, primul om care a pus piciorul pe Lună la data de 20 iulie 1969.

Credit: Apollo 11 Crew, NASA

Pentru a ajunge atât de departe, a fost nevoie de viziune. În 1961, președintele John F. Kennedy a pus în fața națiunii americane acest țel: până la sfârșitul deceniului, omul va călca pe Lună. A fost nevoie de bani. NASA a investit în programul spațial aprox. 288 de miliarde de dolari. A fost nevoie de compromis. Dezvoltarea tehnologiei rachetelor alimentate cu combustibil lichid a fost inițiată de naziști, printre care Wernher von Braun, care s-a predat americanilor după al doilea război mondial și le-a oferit planuri și prototipuri de rachete (sursa aici). Și a fost nevoie de perseverență. Filmul documentar “When We Left Earth – the NASA Missions” de pe Discovery este o istorie a victoriilor și eșecurilor misiunilor Mercury, Gemini și Apollo. Căci au fost foarte multe eșecuri și foarte multe vieți omenești pierdute pentru ca acest mic pas uriaș să aibă loc.

Foto © Loredana Dumitrascu

Am vizitat recent Science Museum în Londra și am văzut modulul de comandă și serviciu (CSM) al misiunii Apollo 10, care a avut ca scop inspectarea suprafeței lunii, de pe orbită, pentru a pregăti aselenizarea. Astronauții se gândeau mai puțin la viața lor și mai mult la scopul misiunii. Am citit că, dat fiind specificul misiunilor spațiale, nicio companie de asigurări nu voia să le facă asigurare de viață. Neil Armstrong a lăsat familiei fotografii cu autograf pentru a fi vândute la licitație, în cazul în care nu se mai întoarce acasă.

Foto © Loredana Dumitrascu

Iar acesta este modulul lunar al misiunii Apollo 11, cu care au coborât Neil Armstrong și Buzz Aldrin pe lună, în timp ce CSM condus de Michael Collins orbita în jurul Lunii.

Citește toate articolele despre NASA publicate pe acest site.
Fotografia de copertă: Apollo 11NASA (Kipp Teague)

 

 

Leave a Reply