FavoriteMedical

Învață să spui “Te iubesc”!

Limbajul non-verbal reprezintă 93% din comunicare și întărește sau contrazice cuvintele rostite. Pentru unii oameni însă, gesturile și mimica reprezintă singura modalitate de a comunica. Surzii “vorbesc” cu mâinile. Pe lângă alfabet și posibilitatea de a compune cuvinte pe litere, există și un cod al semnelor pe care copiii îl învață încă de mici. De exemplu, fotografia de mai sus arată cuvântul “Te iubesc”. 

Ideea acestui text mi-a venit după ce am urmărit serialele CSI New York (sezonul 3, episodul 12) și Sue Thomas FBEye și am descoperit doi actori surzi foarte charismatici, Troy Kotsur și Deanne Bray. Am avut apoi curiozitatea sa văd unde s-ar putea învăța limbajul mimico-gestual în România.

Limbajul mimico-gestual este specific fiecărei țări. În România există aproximativ 23.000 de persoane surde, conform Ministerului Muncii și Justiției Sociale, citat aici de Romanian Insider. Aceste persoane se află în grija Asociației Naționale a Surzilor din România, care oferă serivicii sociale și legale pentru persoanele cu dizabilități auditive, cursuri de învățare a limbajului mimico-gestual și chiar o listă a interpreților din fiecare județ.

Dar tehnologia avansează și, în prezent, orice părinte își poate manifesta iubirea față de copil cerând realizarea unei simple investigații imediat după naștere. Prin teste realizate de audiolog – de exemplu prin otoemisiuni acustice sau potențiale auditive de trunchi cerebral, deficitul de auz poate fi depistat în primele zile de viață, iar tratamentul recomandat la timp. Un copil cu implant cohlear va avea o viață absolut normală, va învăța să vorbească la timp, să mergă la o școală de masă și să își aleagă profesia dorită. Urmăriți aici un reportaj despre implantul cohlear și despre rezultatele obținute prin acesta intervenție terapeutică.

Probabil ca acesta este lucrul de care avem cea mai mare nevoie. Să ne schimbăm mentalitatea față de persoanele care luptă cu o problemă de sănătate, să învățăm să le spunem “Te iubesc” acceptându-i.

Foto © Shutterstock

1 Comment

Leave a Reply