FavoriteHobby

Sertare erotice deschise la Constanța

La malul mării, multe dintre tabu-urile societății sunt uitate iar oamenii își lasă corpurile, așa cum sunt ele, îngropate în căldura nisipului, arse de soarele amiezii sau răcorite de valuri și de briză. De aceea, cred că nu există alt loc mai potrivit pentru o expoziție de artă dedicată corpului și senzualității decât Constanța. Aici, 50 de artiști din toată țara și-au expus operele de artă – pictură, grafică, ceramică, instalație și artă video – în cadrul Salonului Național „Sertare erotice“, ediția a doua.

După decenii în care mass media ne-a învățat cum arată corpul perfect, iar influencerii ne-au convins că, dacă le urmăm sfaturile și le respectăm regulile, vom arăta și noi ca în pozele editate pe Instagram, o astfel de expoziție vine ca o gură de aer proaspăt. Pentru că artiștii plastici iubesc unicitatea, adică imperfecțiunile. Ei văd frumosul care se naște din durere și frământare, din ridurile de expresie care transmit emoții. Ei deschid sertare pe care le ținem încuiate din teama de a nu fi judecați și considerați nedemni de iubire.

Artiștii plastici iubesc unicitatea,

adică imperfecțiunea.

Puteti admira și lucrarea colegei mele Elisabeth Martoncsak, pictoriță talentată și sensibilă. Nu am întrebat-o “Ce a vrut sa spună autorul în acest tablou?”, pentru ca îmi plac senzațiile pure, neinfluențate de critica de artă. Pentru mine, aceasta imagine sugerează pasiunea care te frânge și te înalță în același timp, cu stările contradictorii de extaz și anxietate, dar și legătura corpului cu pământul care ne trage spre el irevocabil pe măsură ce trece viața și se consumă iubirea.

Salonul Național „Sertare erotice“, ediția a doua, poate fi vizitat la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța până pe 22 iulie, între orele 9.00 si 17.00.

Artiștii care expun anul acesta sunt Eduard Andrei, Laura Armeanu, Elena Alexi, Turan Babagean, Marius Barbone Barb, Sterică Bădălan, Elena Blaj, Gabriel Brojboiu, Aurel Bulacu, Ovidiu Buzec, Mihnea Cernat, Sorin Carstiuc, Gheorghe Caruțiu, Anca Ciofîrlă, Gheorghe Coman, Gheorghe Constantin, Mariana Constantinescu, Marieta Petre Chioibaș, Ilie Chioibaș, Cornel Corcăcel, Dumitru Bogdan Enache, Marinella Dumitrescu, Ovidiu Ionescu, Vasile Filip, Emil Lucian Fronescu, Cornelia Gherlan, Cosmin Alexandru Grosu, Leonard Lepădatu, Elisabeth Martoncsak, Florin Mihai, Laurențiu Midvichi, Gheorghe Miron, Mioara Mitu, Gheorghe Mosorescu, Florin Mocanu, Simona Pascale, Iulia Pană, Petra Petresco, Ioana Predescu, Cornel Rădulea, Cristian Radu, Eugen Raportoru, Valeriu Sepi, Oana Sfetcu, Silvia Șoșoiu, Ioana Lavinia Streinu, Florentin Sîrbu, Eusebio Spînu, Valeriu Șușnea, Constantin Tanislav, Mirela Ungureanu, Adriana Vasile.

Leave a Reply