FavoriteHobby

Expoziția Space Adventure la București

Cel mai frumos lucru la Space Adventure București este campania de marketing online. De pe paginile de Facebook si Instagram poti afla o mulțime de informații și curiozități despre explorarea spațiului, cu fotografii superbe din interiorul expoziției și cu imagini din arhiva NASA. Sunt sondaje și concursuri, iar cititorii comentează și se implică emoțional.

După așa campanie de promovare, ai așteptări destul de mari. Eu am fost imediat după deschidere, într-o dimineață de miercuri, și am fost dezamăgită, fiindcă plimbarea pe culoarele delimitate de pereți din pânză, cu neoanele stricate ale pavilionului C3 deasupra, mi s-a părut dezolantă. Nu semăna deloc cu vizita mea la Science Museum din Londra de acum câțiva ani. Pentru copii, însă, jocurile de antrenament de la final (simulatoare de zbor, realitate virtuală, giroscop/Multi Axix Trainer) pot fi captivante.

Dar, pentru ca nu e bine să fii cârcotaș când se întâmplă și în țara noastră ceva neobișnuit, o să scriu aici ce mi-a plăcut. Mai ales ca azi se împlinesc 50 de ani de când omul a pus piciorul pe lună (vezi aici un material video cu Neil Armstrong).

Expoziția trece rapid prin istoria zborului de la Pământ la Lună, pornind de la imaginația lui Jules Verne și de la vagonetul roșu încărcat cu artificii al lui Wernher von Braun. Poți citi despre primul om care a ajuns în spațiu, Yuri Gagarin, și poți vedea o machetă a primului satelit artificial, Sputnik 1, lansat de Agenția Spațială Sovietică. Sunt foarte multe costume pentru zbor la mare altitudine, pentru supraviețuire în apă, pentru activitățile extra vehiculare (EVA), precum și obiecte de uz personal ale astronauților. De exemplu, în imaginea de mai sus vedeți o bicicletă folosită pe Stația Spațială Internatională și un reportofon folosit in misiunile pe Lună.

Există o machetă a modulului de comandă a misiunii Apollo XVI pe Lună, precum și o replică după crosa de golf cu care Alan B. Shepard a lovit două mingi pe suprafața selenară (vezi video).

Poți vedea interiorul unei navete spațiale – un sistem de transport către Stația Spațială care avea și posibilitatea de a reveni la sol. Și poți pune mâna pe o mică rocă lunară cu numele NWA7834, descoperită în deșertul Sahara.

Mostra NWA7834

Expoziția poate fi vizitată până pe 15 octombrie 2019.

Fotografia de copertă îl reprezintă pe astronautul Bruce McCandless zburând în spațiu în anul 1984 fără a avea niciun sistem de legătură cu naveta spațială. Credit foto: STS-41BNASA.

Leave a Reply