FavoriteHobby

Regele și omul

Poveștile simple sunt nemuritoare. Poți fi captivat la trei, 15 sau 50 de ani, și indiferent de câte ori te întâlnești cu ele pe parcursul vieții, descoperi de fiecare dată aspecte noi.

Regele Leu, desenul animat Disney din 1994, este o istorie a familiei, datoriei, invidiei, prieteniei, iubirii, victoriei binelui asupra răului. Mulți millennials, ba chiar unii întârziați din generația X, au crescut cu Simba, Nala, Pumbaa și Timon. Eu, de exemplu, am văzut filmul într-un cinematograf din Berlin, dublat în germană. Succesul neașteptat al filmului se măsoară în cifra de vânzări: box office total de aproape un miliard de dolari, conform Nash Information Service.

Relansat în 2019, The Lion King păstrează intactă povestea, aducând mici modificări în replici, dar mai ales o tehnică 3D ultrarealistă folosind imagini generate de computer, surprinzând detalii vizuale incredibile.

Emoția este generată de coloana sonoră superbă și foarte premiată, compusă de Hans Zimmer. Cele două piese clasice ale lui Elton John & Tim Rice sunt reinterpretate. De exemplu, melodia Can You Feel The Love Tonight este acum un duet între Beyoncé și Donald Glover. Apar și piese noi – Spirit de pe noul album Beyoncé și melodiile de la final, compuse de Lebohang “Lebo M” Morake.

Las aici două revelații noi pe care le-am avut acum, la 25 de ani de când am văzut pentru prima dată acest film.

  1. Scar, leul cel rău și hienele cu care s-a întovărășit, sunt de fapt o metaforă a civilizației. Omul este cel care consumă mai mult decât are nevoie, care nu este niciodată sătul, care distruge natura pentru a obține puterea și nu crede că există absolut nimic mai presus decât el. “Circle of Life” înseamnă mai mult decât rotirea generațiilor. Înseamnă echilibrul din natură, regenerarea, viața care urmează după moarte, iar datoria unui rege este să mențină acest echilibru.
  2. Nala, prietena din copilărie a puiului de rege, pleacă să caute ajutor. Este o schimbare radicală a imaginii fetei din povestea tradițională. Ea nu mai este prințesa neajutorată care așteaptă să fie salvată, ci acționează și vrea să rezolve problema. Ea este cea care vede “the King inside” Simba înainte ca el să viseze că se poate urca pe Stânca Onoarei pentru a fi Regele animalelor.

Leave a Reply