FavoriteHobbyTurist

Cerul de sub pământ: Supernova Planetarium

Supernova Planetarium este cel mai mare și mai performant planetariu digital din România. Poți vedea constelațiile și câteva proiecții spectaculoase despre dinozauri, vulcani sau despre explorarea spațiului cosmic, pe care le poți urmări dintr-un fotoliu-puf comod, pe ecranul sferic imens cu diametrul de 16 m.

Domul este situat în Salina Slănic, super spectaculos să privești cerul de la 208 metri adâncime sub pământ, însă trebuie să fii foarte convins și hotărât că asta îți dorești, pentru că drumul de la suprafață în subteran și înapoi durează aproximativ două ore (citește aici de ce). 

Planetariul este un proiect finanțat din fonduri europene, inițiat de Asociaţia Astronomică Urania și funcționează ca muzeu privat. Ambițiile realizatorilor lui sunt de a construi în zonă un Complex de Cercetare Spațială și de Excelență în Astronomie și Astrofizică, incluzând spații expoziționale pe tema spațiului, simulatoare, centre de pregătire, trei observatoare astronomice (sursa: Ziarul Prahova). 

Am văzut din primele minute pasiunea pentru stele a fondatorului, Dragoș Brașov. Ca urmare, imediat cum am ajuns acasă, inspirată fiind, am început să citesc despre misiunile NASA care au trimis omul în spațiu (Mercury, Gemini și Apollo). Acum știu tipuri de rachete și nume de navete spațiale. Cel mai interesant mi s-a părut faptul că telescopul Hubble, lansat pe orbită în 1990, era miop (oglinda avea o eroare de 1/50 din diametrul unui fir de păr), iar imaginile transmise erau încețoșate. Această eroare a fost corectată trei ani mai târziu, când naveta spațială Endeavour a dus o echipă de oameni de știință, in Hubble a primit “ochelari” noi.

În spectacolele de la Supernova Planetarium descoperiți o mulțime de imagini din spațiul cosmic îndepărtat surprinse de telescopul Hubble, animații care simulează deplasarea corpurilor cerești și teorii ale genezei universului.

Fotografia de copertă se numește “Răsărit de Pământ” (Earthrise) și este realizată în 1968 de astronautul William Anders, membru al echipajului Apollo 8. Misiunea echipajului a fost să ocolească luna într-o rachetă Saturn V. Aceasta este prima fotografie a Pământului din spațiul cosmic. Credit foto: Apollo 8NASA

Leave a Reply