FavoriteIdei

Vrăjitoarea Crețoaia și GPS-ul

Crețoaia a fost cuscra stră-străbunicii mele și a trăit în timpul Primului Război Mondial. Era o femeie temută în sat, pentru că se ocupa de treburi necurate. Voiai să îl prinzi în mrejele tale pe un bărbat? Mergeai la Crețoaia și, în scurt timp, “victima” te lua de nevastă. Erai curioasă dacă omul tău, plecat la război, mai era în viață? Duhurile rele o informau pe Crețoaia de soarta bărbaților din sat, aflați peste mări și țări.

Într-o noapte, Crețoaia a fost văzută în fața porții înalte, cu arcadă, a vecinului Sandu, iar a doua zi, de dimineață, toate vacile acestuia zăceau moarte în grajd, lovite de o maladie misterioasă.

Iar legenda – transmisă peste decenii de martorii oculari – spune că, în perioada în care a izbucnit războiul, Crețoaia era la muncă în America și nu găsea niciun mijloc de transport să se întoarcă acasă. Așa că, într-o noapte, călare pe mătură, și-a făcut apariția în sat.

Crețoaia a fost longevivă. Nu a putut muri până nu și-a transmis mai departe știința, împreună cu un borcan în care păstra o broască. Nu am găsit, din păcate, martori oculari rămași încă viață, care să precizeze dacă broasca era vie sau moartă.

Cum am aflat eu de legenda Crețoaiei? Păi simplu. Când au apărut sistemele de nagivație pentru mașini, unchiul meu foarte bătrân, nefamiliarizat cu tehnologia, se mira de unde știe aparatul ăla că trebuie să faci stânga, să întorci sau să reduci viteza. Clătina din cap și arăta cu degetul, acuzator, mai în glumă, mai în serios, către GPS: “Crețoaia!”

Crețoaia s-a dus, nu a lăsat urmași, s-au dus și oamenii care au cunoscut-o. Mi-o amintesc eu de fiecare dată când Google Maps îmi spune “virați ușor la dreapta”, iar acum știți și voi că, într-un sat din Ardeal, a trăit cândva o vrăjitoare capabilă să găsească drumul spre casă zburând prin văzduh pe o mătură.

Foto: Background vector created by kjpargeter – www.freepik.com

Leave a Reply