FavoriteHobbyTurist

Călătorie pe planeta Marte

Lucruri minunate se întâmplă chiar acum, în cursul vieții mele. Cel de-al cincilea robot trimis de NASA, Perserverance, a ajuns pe Marte, iar odată cu el a ajuns pe Planeta Roșie și numele meu. Dovada? Acest bilet emis de NASA înainte de lansarea roverului, pe 30 iulie 2020.

Numele robotului, Perseverance, a fost dat e Alexander Mather, un băiețel american din Virginia, pasionat de știință, care a scris unul dintre cele 28.000 de eseuri într-un concurs național din SUA, în 2019.

Suntem o specie de exploratori, și vom întâlni multe piedici în drumul nostru spre Marte. Chiar și așa, noi vom persevera. Noi, ca oameni, nu vom ceda.

Alexander Mather
Foto: https://mars.nasa.gov/mars2020/

10.932.295 de oameni și-au trimis numele pe Marte în această misiune. Numele și 155 de eseuri câștigătoare au fost inscripționate cu fascicul de eletroni pe trei cipuri de dimensiunea unei unghii din colțul din stâanga-sus al acestei pancarte.

Foto: NASA/JPL-Caltech

Această foarte frumoasă campanie de PR organizată de americani transformă o misiune științifică într-un eveniment cu semnificație personală, urmărit în direct de zeci de mii de oameni. La începutul articolului este prima imagine trasmisa de Perseverance, iar aic Mai jos este înregistrarea trasmisiunii live de la NASA.

Locul de aterizare este craterul Jezero, cu o lățime de 45 de kilometri, unde se crede ca ar fi existat un lac. In poza de mai jos se observă chiar o deltă formată de apa care intra în crater. Cercetătorii americani vor colecta mostre de sol și vor căuta urme de viață microbiană antică. Robotul va fora și va extrage eșantioane de mărimea unei bucăți de cretă, pe care le va colecta în recipiente necontaminate.  Instrumentul cu care sunt căutate molecule organice se numește SHERLOC, iar o lupă numită WATSON va examina mostra. Roverul are un pilot automat capabil să se adapteze la condițiile aspre de pe teren.

Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS/JHU-APL

Odată cu roverul, pe Marte a ajuns pentru prima dată un elicopter, numit Ingenuity, care va avea ca misiune testarea zborului în atmosfera rarefiată ale planetei Marte.

Dacă vreți ca și numele vostru să ajungă pe Marte în următoarea misiune, vă puteți abona la site-ul Send your name to Mars.

Prima imagine transmisă de Perseverance de pe planeta Marte

 

 

Leave a Reply